Com veiem la llum?

Parlarem de la percepció sensitiva de la llum i parlarem en primer lloc de la percepció dels espais, dels objectes, dels colors i les textures. Ens aventurarem a relacionar, llum, colors i música.
image01

Us heu plantejat alguna vegada que en realitat no veiem les coses? Veiem els objectes perquè la llum s’hi reflexa, veiem la llum reflectida als objectes, es per això mateix que en la foscor, en absència de llum, no podem percebre res perquè en realitat veiem la llum.

A través dels ulls, que reben i transformen l’energia en llum i també la interpreten, és per on percebem els colors i les textures.

La distinció dels colors és la capacitat de la visió d’apreciar les diferents composicions de les longituds d’ona de la llum que estimulen la retina, per no posar-nos tan tècnics, i simplificant, podem dir que veiem els colors segons el que triga la llum que es reflexa en aquell objecte en entrar-nos pels ulls.

Però no veiem tota la llum, la part de la llum que veiem es diu espectre visible i es la part de la llum que el nostre ull es capaç de percebre no té límits exactes i l’arc de Sant Martí es un exemple de la refracció de l’espectre visible.

Espectre de llum visible
image03

No veiem per exemple, la llum ultraviolada, que és la part de la llum de la que ens protegim a l’estiu posant-nos la crema solar, ni tampoc la llum infraroja, que només la veiem amb l’ajuda d’aparells tècnics.

Els ulls de moltes especies perceben la llum de diferents maneres dins l’espectre visible, per exemple, molts insectes, com les abelles, veuen la llum ultraviolada perquè els hi és molt útil per trobar el nèctar a les flors.

Els pintors impressionistes buscaven la manera de pintar la llum. Utilitzaven el efectes de la llum a la natura per tal de crear una interpretació de la realitat, alguns dels pintors impressionistes  es van concentrar en donar als objectes dels paisatges nous valors de colors. Un exemple d’aquesta visió es pintar un oceà amb tons rosats per mostrar els efectes de la posta de sol.

Com pinteu vosaltres l’hivern, amb tons blaus? I l’estiu, amb grocs i vermells?

Els colors freds és la gama de colors que va del groc-verd al violeta passant pel blau, i son aquells colors que associem a l’aigua, al gel, a la llum de la lluna, essent el màxim representant el color blau.

Els colors càlids, és la gama de colors que és compren entre el groc i el vermell-violeta, els associem a la llum solar, al foc…

“La catedral de Rouen” de Calude Monet,
va pintar el mateix element en diferents moments de l’anyimage02

Aquesta assimilació conjunta o interferència de sensacions de diferents sentits en una mateixa percepció es diu Sinestèsia.

Els colors també els podem associar als sons, per exemple Kandinsky, que va ser un pintor que va desenvolupar el seu art durant la primera meitat del s. XX i va ser el precursor de l’abstracció i l’expressionisme, creia que “els colors i els sons es ressonen” i per això potser les seves pintures s’haurien “d’escoltar amb els ulls”, s’atrevia a pintar operes i per ell, la força dels sons i els seus ritmes es podien transformar en colors.

“Composición VII” Kandinsky,
va iniciar el moviment abstracte i va arribar a ser professor de la Bauhausimage05

No només colors sinó que gràcies a la llum també podem percebre les textures d’un objecte, fixeu-vos que modificant la llum sobre un objecte es pot percebre com es modifica la textura. Una llum que incideix de forma obliqua sobre un element pot ressaltar el relleu de la superfície mentre que si incideix de forma perpendicular farà que aquestes mateixes rugositats s’apreciïn en menor mesura degut a les zones d’ombra i llum generades per la font d’il·luminació.

Textura metàl·lica i Textura natural
image04image00

I vosaltres, com veieu la llum?

Advertisement

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s