Som els primers en imaginar-nos les cases que estan per venir?

No som els primers en somiar en com seran les cases en una època posterior a l’actual. Els nostres avantpassats ja varen preveure cases cada vegada més tecnològiques i amb nous materials. Us imagineu com devien ser aquestes cases? Ara veurem un petit tastet d’aquests grans visionaris molts cops criticats per voler construir canviant l’arquitectura del moment.

Molts buscaven adaptar les cases a les necessitats que imaginaven, avançant-se al futur, però altres vegades es basaven en simples fantasies. Molts cops es quedaren en simples dibuixos però d’altres s’arribaren a construir.

1900

1Aquí veiem un dibuix de l’artista Villemard a l’any 1900 de com creia que els arquitectes treballarien en el futur any 2000. Hi representa un arquitecte en una caseta, dirigint per mitjà de robots la construcció d’una casa. Malauradament aquesta idea no ha arribat a quallar en el nostre segle.

1900-1950

L’any 1933 l’2arquitecte George Frederick Keck representà amb aquesta il·lustració com s’imaginava la casa del futur. La casa s’obria completament a l’exterior amb l’ús del vidre com a principal element constructiu. Us imagineu la feinada per netejar tots els vidres?

 

1950-1960

Anys més tard, altres visionaris veien les cases del futur com un indret protegit del medi que ens envolta. Podríem dir que es plantejaven que aquestes haurien de construir-se dins d’una bombolla gegant que les protegiria de les condicions climàtiques de l’exterior.

3Aquesta il·lustració de l’any 1958 feta pel dissenyador Arthur Radebaugh mostra com el vidre protegeix als habitants de la pluja, la neu i el fred. Com seria viure dins d’una bombolla?

 

 

Aquesta altra fotografia, mostra la mateixa idea de casa bombolla però com si fos un paràsit. Creien que es podrien crear nous espais aprofitant l’estructura edificis existent per comunicar l’interior amb el medi exterior.

23

 

 

 

 

 

Haus-Rucker-Co, Oase No.7   

1960-1970

En aquesta imatge de l’any 1960 podem veure una casa construïda únicament amb plàstic a l’antiga ciutat de Leningrado. Finestres, portes, canonades i fins i tot el paper de les parets estava fet amb aquest material tan revolucion4ari.

També els llençols i cortines serien de plàstic?

Casa de plàstic. Leningrado

 

5

Aquesta casa també s’arribà a construir utilitzant el plàstic com element principal i amb grans vidrieres. També creien que a l’interior no hi hauria parets i la casa en si copiava formes orgàniques de la natura. No us sembla una casa bolet?

 

 

 

Casa del futuro Monsanto, Marvin Goody i Richard Hamilton, Disneyland (1957-1967)

 

1970-1980

Als anys 70 la tecnologia i els robots van agafar el màxim protagonisme. En aquesta il·lustració, del llibre “Ciutats del Futur“, representa com suposaren que aquestes tecnologies s’introduirien dintre la llar.

En el dibuix veiem com un robot apropa la beguda als amos de la casa simulant un acte quotidià. Els autors d’aquesta il·lustració també van preveure que en un futur (concretament l’any 1991) les cartes s’enviarien electrònicament. T’imagines que les nostres idees es facin realitat d’aquí uns anys? Creus que podrem veure les nostres creacions en revistes del futur?                                                 6

 Il·lustració llibre “Ciutats del Futur”

Durant el mateix període alguns arquitectes van crear cases semblants a naus extraterrestres que es podien veure a les pel·lícules de ciència ficció, el gènere cinematogràfic popular a l’època.

A la primera im7atge veiem una casa en forma de càpsula creada per l’arquitecte Matti Suuronen l’any 1968 que ens recorda a un ovni. Una casa pensada per poder viure en qualsevol indret del planeta i adaptar-se a totes les condicions climàtiques.

Matti Suuronen 1968

8

A la segona imatge veiem un ovni. Realitat o ciència ficció?

 

 

UFO

 

I mentrestant al Japó es construïen hotels utilitzant càpsules com a simples habitacions. L’arquitecte Kisho Kurokawa s’imaginava la vida de les persones reduïda en petits mòduls apilables amb una simple finestra rodona, semblant rentadores o cases d’ocells. Igual que un ésser viu, els edificis estaven dissenyats per reproduir-se, ampliar-se i modificar-se. Aquestes eren molt innovadores per a la seva època simulant habitatges que integraven el mobiliari i els aparells electrònics com l’aire condicionat, televisor a color o aparells que simulaven consoles futuristes. Això si que és aprofitar l’espai!

910

Torre de Càpsula de Nakagin (Japó, 1970)

11 

Hotel Green Plaza Shinjuku

1980-200013

L’arquitecte Antti Lovag va dissenyar i construir al 1989 un nou model d’habitatge, les Bubble House o Cases Bombolla. Amb aquest model l’arquitecte volia suprimir les cases convencionals, que creu que són una agressió contra la natura, per cases de formes més orgàniques. En aquestes, totes línies rectes de les façanes, estances, mobles i altres aparells es substituïen per línies corbes. No us recorden aquestes a bombolles?

12      Casa Bubble House. Antti Lovag
  
14

 

 

 

Interior casa Bubble House. Antti Lovag

 

Ningú sap el que ens espera en un futur, però potser amb les nostres idees podem aportar el nostre granet de sorra a la societat del FUTUR.

TENIU JA ALGUNA IDEA DE COM VOLEU QUE SIGUI LA VOSTRA CASA DEL FUTUR?

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s