Si sou nens, gairebé cada any de les vostres vides heu batut un rècord de temperatures o us heu apropat. Heu estat testimonis de grans incendis forestals, sequeres intenses i fortes tempestes. Així és el canvi climàtic i ha arribat per quedar-se.

El planeta canviarà molt més al llarg de la vostra vida. Les coses es podran posar molt malament. Però, SI PRENEM MESURES ARA podríem evitar els pitjors dels efectes. Podeu ajudar a decidir.

Doneu un cop d’ull a casa vostra. Els llums, la nevera i el televisor funcionen amb electricitat.

Durant la major part de la història de la humanitat, vam viure sense ella.

Però des de finals del segle XVIII l’electricitat s’ha convertit en part essencial de la vida moderna.

La vostra llar probablement obtindrà electricitat de les línies elèctriques que circulen pel vostre carrer.
Històricament, hem produït electricitat cremant combustibles fòssils com el carbó, el petroli i el gas natural.
Els combustibles fòssils es formen a les profunditats subterrànies a partir de les restes de plantes i animals antics. Quan els extraiem i els utilitzem per obtenir energia, alliberem carboni prehistòric a l’aire com a diòxid de carboni i metà.

Aquests gasos d’efecte hivernacle funcionen com una manta: a mesura que l’energia del sol escalfa el planeta, impedeixen que s’escapi part de la calor de la Terra.

Els gasos d’efecte hivernacle també provenen de fonts menys evidents. Penseu en els edificis i les voreres de formigó de la vostra ciutat. El ciment, l’acer i altres indústries representen al voltant del 20 per cent de les emissions mundials.


El que mengem també importa. Les vaques i altres bestiars produeixen gasos d’efecte hivernacle.
En alguns llocs, com la selva amazònica, la gent tala arbres per netejar terres per cultivar. I això allibera grans quantitats de carboni emmagatzemat a la fusta i als sòls. A escala mundial, l’agricultura i altres maneres d’utilitzar la terra representen aproximadament una quarta part de totes les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Els canvis meteorològics ens faran més difícil cultivar aliments. En determinats llocs, el subministrament d’aigua s’assecarà.

Tot això sona molt malament. Però NO HA DE SER AIXÍ!
Encara hi ha temps per triar un camí diferent.

Què podem fer nosaltres?
Podrírem viure i treballar en edificis d’eficiència energètica fets amb materials sostenibles com la fusta i la pedra local.


La llum del sol, el vent i altres fonts d’energia renovables proporcionarien electricitat sense produir més gasos d’efecte hivernacle. Podríem emmagatzemar energia addicional per utilitzar-la més tard, de manera que els llums es mantinguin encès fins i tot quan està ennuvolat o quan no hi hagi brisa.

I aquí teniu les BONES NOTÍCIES: ja sabem com fer molts d’aquests canvis. De fet, ja estan passant a molts llocs, però no prou ràpidament. Això es deu al fet que els majors reptes als quals ens enfrontem no són la ciència, sinó les persones.
Ho farem? L’elecció és nostra!
Com podríem viure en cases autosuficients, on no depenguéssim d’energies que ens arriben a través de xarxes elèctriques?





El futur està a les vostres mans!